Långivare som godkänner flera kreditupplysningar

Att låna pengar med många kreditförfrågningar (eller kreditupplysningar), lån och krediter registrerade hos UC kan vara svårt. De senaste åren har banker och kreditgivare i allt högre grad börjat neka ansökningar från personer med många förfrågningar.

Anledning till detta är för att kreditgivarna utsätter sig för risk varje gång de lånar ut pengar och väljer därför endast att bevilja lån till de som kan påvisa stora möjligheter att betala tillbaka lånet i fråga.

Även om vi kan förstå och stödjer att kredit- och långivare får lov att neka ansökningar baserat på antalet upplysningar, så skapar det även vissa orättvisor då upplysningarna inte nödvändigtvis speglar en persons betalningsförmåga. Har du många upplysningar registrerade kan du vända dig till en av följande aktörer eller använda de matnyttiga tips som vi delar med oss av på denna sida.

LångivareLånebeloppEff.årsräntaDirektlänk
Klara Lån1 000 - 200 00013%Ansök
Lumify2 000 - 20 0003,29%Ansök
Monetti2 000 - 20 00061-1135%Ansök

Syftet med kreditförfrågningar

För att bättre förstå varför kreditupplysningar spelar så stor roll när man ansöker om ett kreditlån måste du förstå syftet med en kreditförfrågan.

Som du säkert förstår är det långt ifrån riskfritt för en långivare att bevilja lån. Därför gör de allt i sin makt för att försäkra sig om att en ansökande har möjlighet att betala tillbaka det utlånade beloppet. Detta gör man genom att granska personen i frågas personliga information, krediter, lån, inkomst och skulder.

Istället för att kontakta Skatteverket och gå igenom en lång process för att få ut all information om en viss person finns det tjänster som samlar informationen åt en. Upplysningscentralen (UC) är den absolut vanligaste aktören i Sverige och de är kända för att ha tillgång till de mest kompletta kredituppgifterna i branschen.

När görs kreditförfrågningar?

Kreditförfrågningar genomförs varje gång du ansöker om en tjänst eller produkt som kräver någon form av ekonomisk uppbackning. Det kan vara allt från en låneansökan, ett beställning via Klarna eller ett nytt konto i Skånetrafikens biljettapp.

Med det sagt kan inte vem som helst utföra en kreditupplysning då tjänsten regleras av både Kreditupplysningslagen (KUL) och Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). För att sammanfatta det hela säger svensk lag att det måste finnas ett “legitimt skäl” till förfrågan, dessutom måste kreditupplysningsföretaget godkänna alla som använder deras tjänster.
Två olika sorters förfrågningar
Det kan också vara bra att känna till att det finns två huvudsakliga upplysningar, varav den ena är betydligt mycket mer genomförbar än den andra.

1. Personupplysning (UC3):

  • Namn och adress
  • Inkomstuppgifter två år tillbaka
  • Äktenskapsförord
  • Fastighetsinnehav
  • Betalningsanmärkningar
  • Kreditförfrågningar
  • Skuldsaldo hos Kronofogden
  • Aktiva krediter

2. Mikroupplysning (UC13):

  • Namn och adress
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo hos Kronofogden

I de allra flesta fall genomförs en Personupplysning (UC3), framför allt när du ansöker om ett lån eller ett större kreditutrymme. Mikroupplysningen (UC13) är vanligare för mer vardagliga tjänster, exempelvis en tjänst du köper biljetter till bussar och pendeltåg och kraven på dina betalningsmöjligheter inte är så höga.

Därför kan många kreditupplysningar vara negativt

Varje gång en kreditupplysningen genomförs så registreras detta och ju fler ansökningar man har, desto sämre blir ens kreditvärdighet. Anledningen till detta är att många ansökningar visar på att en person ansökt (och blivit nekad) flera lån, vilket i sin tur är ett bevis på att begränsade betalningsmöjligheter.

Problemet är att man, tekniskt sett, kan ha många kreditupplysningar och ändå ha en hög kreditvärdighet. Så är fallet om man exempelvis tagit flera lån som man redan betalat tillbaka eller om man skickat in låneansökningar som man sedan aldrig godkände.

Med det sagt innebär många kreditförfrågningar i nästan alla fall att personen i fråga inte har en stark kreditvärdighet, varav orsaken till att det kan vara svårt att få lån. Fast det behöver inte vara hopplöst och det finns möjlighet att beviljas lån och samla lån trots att man har flera kreditförfrågningar i sitt register.

Hur låna med många förfrågningar?

De flesta långivare & låneförmedlare använder sig av UC / Upplysningscentralen för att utföra en kreditbedömning. Vanligtvis ses det som något negativt att ha många förfrågningar hos UC. Det medför att risken blir större att du nekas ett lån än om du inte har många förfrågningar.

Vidare är UC även en av de mest strikta aktörerna i branschen och därför kan det vara taktiskt att istället välja en alternativ men pålitlig aktör. Vänder du dig istället till en kreditlånegivare som använder Creditsafe eller Bisnode har du en större chans att beviljas lånet och dessutom påverkas inte din kreditvärdighet hos UC.

Men det finns också ett par andra faktorer att tänka på.

  • Så här lånar du pengar trots att du har många förfrågningar
  • Använd en långivare som inte använder UC (se våra rekommendationer)
  • Vänta tills kreditupplysningarna inte längre påverkar dig
  • Ansök om samlingslån genom en låneförmedlare
  • Inventera hemma och se om du kan sälja ägodelar för att låsa upp beloppet du behöver
  • Ha en medsökande med starkare kreditvärdighet än dig själv